вторник, 5 апреля 2016 г.

Решетилівський край майстрів

28 березня 2016р. вчителі початкових класів Полтавського району відвідали селище Решетилівка Полтавської області – коштовну перлину у вінку народних промислів України.
Там виготовляються унікальні килими-гобелени ручної роботи, знамениті решетилівські рушники, національні жіночі й чоловічі сорочки з витонченою ручною вишивкою, плахти, скатертини, покривала, доріжки, серветки та інші речі, які роблять наш дім і побут більш привабливим.
  Першим місцем екскурсії був художній ліцей, який має постійно діючий музей, що демонструє зразки кращих витворів ужитково-декоративного мистецтва. В цьому закладі навчаються майбутні вишивальниці, килимарниці, кравчині, закрійники та живописці. Відвідали музейну залу ліцею. Безліч цікавих та унікальних речей було продемонстровано, серед яких ляльки - мотанки, писанки, роботи з квілінгу, вишивані сукні, рушники та сорочки також сподобались пейзажні живописні картини. Під час екскурсії вчителі мали змогу спостерігати за роботою вмілих майстрів на верстатах ткацтва та вишивки.
Продовжилась екскурсія у Решетилівський районний цент культури і дозвілля «Оберіг». Завдяки досвідченим працівникам цього закладу, що проводили екскурсію, ми дізналися що Решетилівська земля багата талантами, як сучасного покоління так і минулих. Теплим прийомом на порозі музею нас зустрів екскурсовод, який ознайомив з історією ткацтва і вишивки Решетилівського краю від найдавніших часів до сучасності.
Зберігачем кращих здобутків решетилівських майстрів є Решетилівський музей ткацтва і вишивки, який наступним і відвідали наші вчителі. Ми доторкнулись до цілої історії та великої спадщини нашого народу. В цьому нам допомогли трьохсотрічні килимові станки, за якими ткали наші предки, дуже красиві орнаменти килимів та рушників, веретена, човники та інші приладдя для ткацької справи, яким вже не одна сотня літ.
Там ми змогли побачити велике розмаїття гобеленів – це наче справжні картини з ниточок,  вишитих українських сорочок ручної та машинної вишивки.
  Тож, побувавши в Решетилівкі ми помандрували по осередкам невмирущого народного мистецтва решетилівських майстрів та поринули у світ прекрасного.










Комментариев нет:

Отправить комментарий