среда, 2 ноября 2016 г.


27 жовтня 2016 року було організовано екскурсійну поїздку для вчителів початкових класів до музею-заповідника Миколи Васильовича Гоголя, який знаходиться в селі Гоголеве Шишацького району. Але розпочалася вона з смт. Диканька.

Диканька

     Це місце прославив твір М. Гоголя «Вечори на хуторі поблизу Диканьки».
У центрі селища знаходиться історико-краєзнавчий музей. Зібрані тут універсальні документи, фотоматерали, речі знайомлять відвідувачів з історією краю, його сьогоденням.


Тут представлено понад 7600 експонатів, за кожним з яких – копіткі пошуки музейних працівників та місцевих ентузіастів, наукові дослідження. У дев'яти залах музею розміщені матеріали з археології, етнографії, історії, культури. Вони знайомлять з далеким минулим Диканьки, сіл району.
Огляд Миколаївської церкви, яка  була побудована в 1794 р. графом Кочубеєм. 

Будівництво почалося після того, як на одному з пнів диканської землі, дивним чином, проявився образ Миколи-чудотворця. На цьому пні був встановлений дубовий хрест, а сам храм будували так, щоб святиня опинилася всередині, у вівтарній області.  У 1851-1852 рр.. святиня була трохи перебудована під усипальницю роду графа Кочубея. У цей же період у храмі було встановлено іконостас (його можна спостерігати і зараз), чільне місце на якому займала ікона Миколи-чудотворця. Вклонитися цій іконі приходило дуже багато людей, серед яких і мати Миколи Гоголя, яка просила про народження сина, а потім назвала на честь святого свого малюка. 
У наш час церква діюча, збереглася головна святиня - пень, на зрізі якого свого часу з'явився образ святого Миколая.

Гоголеве



Національний музей-заповідник М.В. Гоголя  в селі Гоголеве Шишацького району.
        Музей знаходиться на території садиби Гоголів-Яновських, де митець провів свої дитячі роки. Музей відкритий у 1984 році. Меморіальна і літературна експозиція займає десять залів. Відновлені інтер’єри кімнат у флігелі, де, приїжджаючи додому в останні роки (1848-1851), жив Гоголь, відтворили його робочий кабінет з особистими речами.
Тут, нас чекала театралізована екскурсія!!!


У музеї вчителів зустріли "мати" та "сестра" М.В.Гоголя. Актори настільки талановито передали дух тодішнього життя, що всі відчули, ніби відчинилися двері і перед ними з'явився сам письменник ( світлоефект передав його тінь).





Після  ознайомлення з музеєм вчителі оглянули парк-сад. У ньому розбито доріжки, якими  спустилися до дзеркальних вод ставка, побачити протилежний берег, де колись жив син сестри М. Гоголя М.В. Биков зі своєю сім’єю. Алеєю, що тягнеться уздовж ставка, письменник любив довго гуляти. На невисокому пагорбі розташована дерев’яна альтанка «Мрія», трохи далі – грот.У сім’ї Гоголів його називали «Храмом самотності». Біля входу лежить великий камінь, на якому любив сидіти і обдумувати свої твори Микола Васильович.
Емоції переповнювали кожного. Усі екскурсанти зрозуміли, що в ці пам'ятні місця можна повертатися ще і ще. 




Комментариев нет:

Отправить комментарий